Hvad Er En Ismaskine?

Billede: Alisha Mishra

Er du helt tosset med is og drømmer om, at lave din egen hjemmelavede is, som erstatning for det man køber i butikkerne? I denne artikel finder du svar på, hvad en ismaskine er og hvordan den fungerer, let og forståeligt.

Hvad er en ismaskine?

En ismaskine er et køkkenredskab, som tillader dig at lave din helt egen is, hjemme i dit private køkken.

En ismaskine består af et par forskellige elementer, som er til for at sikre, at du nemt og hurtigt kan lave din egen is, hvis den søde tand skal tilfredsstilles.

De fleste ismaskiner er udstyret med en kompressor, som hjælper dig hurtigt igang med processen ved, at nedfrysen skålen i maskinen, hvor isen hældes ned i, så du ikke skal til at fryse skålen i forvejen, hvilket ville gøre processen en hel del længere.

En ismaskine er derudover også udstyret med en skål, hvor den forberedte fløde eller mælk hældes ned i, og omrører til is. Derudover er maskinen også udstyret med en paddel til omrøring, så isen blandes godt samtidig med, at den fryses.

Sådan laver du din egen is

Når du har anskaffet dig en ismaskine, er du i princippet klar til, at lave din egen is hjemme i køkkenet.

Forberedning

Inden du sætter ismaskinen i gang, skal du lige have bestemt dig for, hvilken slags is du kunne tænke dig at lave. Her kan du f.eks. vælge en helt almindelig flødeis, tilsat med den smag du ønsker at få i isen. Du kan også vælge at bruge mælk i stedet for fløde, hvilket giver isen en mere cremet konsistens. Derudover er sorbetis også en mulighed, hvilket er det lidt sundere alternativ.

Omrøring til is

Når du så har lavet din isblanding, er det ved at være på tiden, at tage ismaskinen i brug.

Du tager nu din isblanding, og hælder det ned i maskinens skål, så det er klar til omrøring. Hvis din ismaskine har en kompressor, vil denne fryse i takt med, at omrøringen sker. Hvis ikke din ismaskine har en kompressor, skal skålen fryses inden du tilsætter din isblanding.

Når du så er klar til at lave din is, starter du din maskine ved, at sætte den til omrøring og hvis din maskine har en kompressor, sætter du maskinen til omrøring med kompressor, og tilsætter derefter din isblanding.

Når din is så har opnået den ønskede konsistens, kan du tage isen ud af maskinen og den er nu klar til servering. Alt efter kvaliteten af din ismaskine, og mængden af is du vil lave, samt hvilken is du laver, kan omrørings tiden variere. En helt normal is tager ca. 20 min at lave.

Hvad er en kompressor og er den vigtig for mig?

En kompressor er det element i ismaskinen, som tillader den at fryse skålen ned, i takt med omrøringen af isblandingen.

Køb en ismaskine med kompressor hvis:

Dette er en meget stor fordel, hvis man er typen som meget spontant kunne finde på, at give sig til at lave is. Hvis ismaskinen ikke besidder en kompressor, vil du nemlig skulle fryse skålen, længe inden du kan begynde at lave din is.

Derfor vil jeg klart anbefale en ismaskine med kompressor, hvis du er typen, som ofte laver is, og ikke altid lige planlægger, hvornår du har tænkt dig at lave is. Lysten til at lave is, kan nemlig hurtigt fordufte, hvis du først skal til at fryse skålen, hvilket kan tage ret lang tid.

Køb en ismaskine uden kompressor hvis:

Hvis du er typen, som ikke spiser is ret ofte, men alligevel godt kunne tænke dig at eksperimentere med, at lave din egen is, så du kan imponere gæsterne til en hyggelig aften, ville en kompressor måske ikke være nødvendig.

Hvis du er meget bevidst om, præcis hvornår du ønsker at lave is, kan en kompressor blive unødvendig, da du med god tid og ro kan nå, at fryse skålen, inden du skal til, at lave isen.

Hvis du altså ikke laver is ret ofte, men stadig gerne vil have muligheden, kunne en ismaskine uden kompressor være tilstrækkeligt.

Der vil også være penge at spare, da en ismaskine med kompressor selvfølgelig ligger i en højere prisklasse, end ismaskiner uden kompressor gør. Så hvis du ikke har brug for en kompressor i din ismaskine, kan du altså med fordel spare denne væk, og købe en billigere ismaskine, som sagtens kan dække dine behov

en ismaskine uden kompressor, vil ofte ligge i prisklasser mellem 500 til 1.200 kroner, hvorimod ismaskiner med kompressor vil ligge i prisklasser fra 1.500 og helt op til 7.000 kroner.

Eksperimenter med din ismaskine

Der findes mange forskellige slags is, man kan lave som ejer af en ismaskine. f.eks. kan man lave isen med fløde og mælk og med mange forskellige smagsvarianter.

Derudover kan du under omrøringen, tilsætte forskellige ingredienser til din is for, at give den mere smag, farve eller konsistens. Du kan f.eks. vælge at tilsætte frugt, chokoladesauce, eller chocolate chips, for at gøre den mere sprød og fyldig.

Der altså mange fordele ved, at have sin egen ismaskine, og specielt hvis man elsker at eksperimentere med mad i køkkenet, kan en privat ismaskine åbne for rigtig mange spændende muligheder i køkkenet.

Derudover er det ikke en maskine, som kræver eller optager det halve af dit køkken. Den kan stå fornemt i et hjørne og pakkes væk, når der ikke er brug for den, og tages frem igen, når der skal lidt til den søde tand.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for støtten til dette indlæg. Find alt fra smarte kabler til sjove gadgets eller funktionelle maskiner som en lamineringsmaskine til kontoret på avXpertens store webshop.

Relaterede nyheder